Det har lige været Black Friday og selv om det endnu er for tidligt at give de præcise tal for omsætningen på de danske webshops tyder alt på at Black Friday 2016 har givet omsætningsrekord og har skrevet sig ind i historiebøgerne som bedste e-handelsdag nogensinde (i hvert fald indtil Black Friday 2017).

Men det er ikke kun de danske webshops der har kunnet mærke at der har været gang i forretningen. Også sider som lån.dk rapporterer om at der er blevet optaget mangle flere kviklån på denne dag end der ellers bliver gjort normalt.

Oplagt med rekord

Det er som sådan ikke så underligt at kviklån også har sat rekord Black Friday, da hurtige lån jo som regel hænger sammen med hurtige tilbud, og dem har der været masser af til black friday. Det er meget fristende at spare et par tusinde på et nyt fjernsyn, så har man ikke lige haft pengene på kontoen er det både oplagt og nemt at tage et hurtigt lån og så gøre et godt tilbud.

Nok sidste gang

Vi forventer at Black Friday næste år slår omsætningsrekorden fra i år, men til gengæld regner vi med at der ikke kommer til at blive givet flere kviklån næste år end der er blevet i år. Det skyldes at de nye regler for optagelse af kviklån (som vi tidligere har beskrevet her) til den tid er trådt i kraft, og altså vil gøre at alle dem der søger om lån på Black Friday 2017 først kan godkende deres lån i løbet af søndagen og have pengene på deres konto mandag.

Bekymrende eller smart?

At så mange danskere, fortrinsvis unge, tager kviklån er noget der generelt set bekymrer forbrugerrådet, som derfor er meget glade for at de nye regler er blevet indført. Men spørgsmålet er om et lån til Black Friday egentlig er dumt eller smart.

Hvis man ikke kan betale pengene tilbage er det som udgangspunkt en rigtig dårlig ide at låne dem, og man skal være meget opmærksom på at man ikke ender i en gældsfælde hvor man låner penge, ikke kan betale dem tilbage, og så tager et nyt lån for at dække det underskud man har. Det er en generel bekymring og noget man altid skal være opmærksom på, uanset hvornår man tager sit lån.

Ved man at man har svært ved at styre sin økonomi er det rigtig dumt at tage et lån, også selvom der er et godt tilbud.

Men hvis man på den anden side normalt har god styr på økonomien men ikke lige har så mange penge på sin konto, f.eks. fordi man venter på sin julebonus, kan det godt være smart at tage et kviklån som man så betaler tilbage en måneds tid senere.

Har man kunnet låne til 10% i rente men til gengæld sparet 30% på julegaverne har man gjort en god handel – så længe man husker at betale lånet tilbage.

Uanset hvorfor man har lånt pengene ser det i hvert fald ud til at kviklån bliver den eneste Black Friday rekord der ikke bliver slået næste år.