Nu er der ikke længe til at der træder nye regler i kraft for online kviklån. Fra 1. januar skal man nemlig vente 48 timer fra man ansøger om et kviklån til man kan acceptere det og få pengene udbetalt. Baggrunden for dette, og hvad det konkret indebærer, kan du læse lidt mere om her.

Antallet af kviklån er eksploderet

Kviklån har været på markedet i lang tid, men det først inden for de seneste år at danskerne for alvor har taget lånene til sig. I 2010 blev der således oprettet ca. 20.000 kviklån, hvilket svarede til at der var lånt ca. 37 millioner kroner ud. Det svarer i øvrigt til at hver person i snit lånte 1850 kr. Det var i 2010 – sidenhen gik det stærkt.

I 2014 lånte hver person ikke 1850 men 2687,5 – og der var ikke tale om små 20.000 personer, men om hele 160.000 kviklån. Det betyder at der er i 2014 blev lånt ca. 430 millioner kroner ud i kviklån. En voldsom stigning, som bare er blevet forstærket i 2015 og 16.

Der er kommet mange låneudbydere på markedet, og på sider som Vores Lån kan man hurtigt få de første 20 forskellige kviklån præsenteret, lige til at gå i gang med at låne. Fra man googler kviklån til man sidder med penge på kontoen kan der altså gå under 5 minutter – meget nemt.

En potentiel gældsspiral

Det at det er nemt at låne er bare ikke ubetinget godt – det mener i hvert fald Forbrugerrådet som ser at rigtig mange der tager kviklån starter en negativ gældsspiral hvor man tager nye lån for at tilbagebetale de gamle, indtil korthuset til sidst ramler.

Og det argument har politikerne lyttet til, så i maj 2016 blev der indført nye regler for kviklån, med virkning fra 1. januar.

De nye regler

De nye kviklånsregler skal gøre det mere besværligt at låne pengene, sådan at man sikrer sig at dem der tager lånene er dem der rent faktisk gerne vil låne pengene, og ikke bare dem der lige får en hurtig tanke og efter 5 minutter så sidder med penge på kontoen som de ikke kan overskue at betale tilbage.

De nye regler er grundlæggende:

  • Fra kviklånsudbyderen tilbyder dig et kviklån skal der gå 48 timer før du kan svare
  • Kviklånsudbyderen må ikke efterfølgende kontakte dig

Der kommer stadig til at gå 5 minutter fra du har klikket på knappen til tilbuddet kommer, men derfra skal der så gå 2 døgn før du kan svare og få pengene.

Og de må ikke kontakte dig efter de to døgn – du skal selv huske på at du vil låne pengene.

Du kan se hele lovforslaget her.

Offline er hurtigst

Som en sjov krølle på historien har vi her, for måske første gang, et eksempel på at noget går hurtigere offline end online. Du kan nemlig stadig oprette forbrugslån uden venteperiode i fysiske butikker, så hvis du skal bruge penge til et nyt TV kan du enten tage et kviklån online og vente 2 døgn eller gå ned i tv-forretningen og oprette det med det samme – ikke lige den udvikling man ville tro ske i 2016.