Så er der godt nyt til alle os der godt kan lide at shoppe på nettet.

Foreningen af Danske InternetHandlende (FDIH) har nemlig lavet en undersøgelse der viser at under 4% af nethandlende har oplevet svindel på nettet.

Og af dem der rent faktisk oplever at de bliver snydt er det lidt over en tredjedel der sker ved handel på kinesiske hjemmesider, hvor man nok burde vide at der er en risiko for at man ikke får helt præcist det man har bestilt. Som de skriver i nyheden:

”Vi ved, at det ofte er en kalkuleret risiko hos forbrugeren at handle hos nogle af de kinesiske hjemmesider, fordi særligt kopivarerne er meget udbredte i Kina. Vi anbefaler derfor, at kunderne bruger betalingskort, når de handler hos udenlandske hjemmesider, fordi det giver mulighed for at få sin betaling retur, hvis varen ikke leveres eller er en kopi”, siger Niels Ralund.

Sorter de brodne kar fra

Men 4% er stadig for meget, især når der er ting du selv kan gøre for at handle endnu mere sikkert på nettet.

Følger du nedenstående råd er du endnu mere sikker på at du ikke køber katten i sækken, men kan sortere de brodne kar fra.

  1. Hvis det lyder for godt til at være sandt er det det som regel også. Det kan være meget fristende hvis der står man kan købe mærkevarer til 25% af det som det normalt koster, men tænk dig om en ekstra gang inden du lægger varen i kurven. Er det virkelig realistisk at du kan finde det så billigt, og at det stadig er en original og ikke en kopivare? Svaret er nej, hvis noget lyder for godt til at være sandt er det det som regel også.
  2. Betal med dankort eller paypal. Hvis du skal handle et sted hvor der er bankoverførsel involveret så glem det og køb dine varer et andet sted. Du har nemlig langt flere rettigheder og muligheder for at få dine penge retur hvis du betaler med dankort eller paypal end hvis du betaler med bankoverførsel.
  3. Find et CVR-nummer og tjek det. Hvis der ikke er et CVR-nummer på siden så lad være med at handle. Så simpelt kan det siges. Og hvis der er et CVR-nummer så slå det op inde på CVR.dk og se om data matcher det der også står på webshoppen, eller om svindlerne bare har tastet 8 tilfældige cifre ind.
  4. Kig på domænets navn. Tit vil svindlerne købe domæner der tidligere har handlet om noget andet, og så lave det om til en shop. Det er noget du skal kigge efter – hvis domænet hedder noget helt andet end resten af butikken lugter det af at der kan være snyd med i spillet, og så må du hellere købe dine varer et andet sted.
  5. Skriv til dem. Hvis du er i tvivl så send dem en mail – hvis ikke de svarer tilbage på ordentligt dansk er der nok svindel med i spillet og så må du købe dine varer i en anden butik.

Følger du ovenstående råd kan du nemmere handle sikkert. God net-handel.