Hvorfor optager folk mikrolån

Mikrolån er lån af mindre beløb, hvor man ikke skal stille sikkerhed, og hvor tilbagebetalingstiden er kort. Pengene udbetales meget hurtigt. Der kan være flere grunde til at tage et mikrolån, for eksempel et tilbud på noget man eje, en uforudset udgift i december eller til afbetaling af ens seneste mikrolån.

Før du låner penge, er det vigtigt, at du stiller dig selv spørgsmålet: “Kan jeg betale pengene tilbage inden for den angivne tidsfrist?” Hvis ikke, så er det en meget dårlig idé at optage lånet. Har du pludselig en tand, der skal have en ny krone, så tal med din bank om en ordning, hvor du får længere tid til at tilbagebetale lånet.

Har du på Black Friday set kjolen eller motorcykeludstyret, du ikke kan leve uden, og du ved med dig selv, at du godt kan betale det af, inden der er gået eksempelvis 45 dage, kan du roligt kaste dig ud i det. Husk at tjekke, om de omkostninger, der løber på lånet, er mindre end den besparelse, du opnår ved at handle på shopamokdagen, Black Friday.

Skal du derimod bruge mikrolånet til at tilbagebetale dit seneste mikrolån, er du ude på en farlig glidebane. Gør det eventuelt denne gang, og få så hjælp så hurtigt som muligt til lægge et budget, så du lærer at sætte tæring efter næring.

At lægge budget

Prøv at google “budget for fattigrøve”. Her viser en tidligere studerende, hvordan man kan købe mad til en person for 790 kroner om måneden. Der er både plads til kød, grøntsager og frugt i dette budget. Kød, slik, chips og færdigretter er nogle af de dyre poster i et madbudget.

Som “rigtig” voksen kommer der ekstra udgifter til, for eksempel transport, bleer og fritidsaktiviteter.

Alkohol, cigaretter og hårfarvning er dyre, unødvendige udgifter, hvis du har meget lidt at gøre med.

Er det helt galt, må du se på dine faste udgifter. Hvor kan du spare, selvom det gør ondt?

Sådan fungerer mikrolån

Et eksempel på et mikrolån kunne være det fra Ferratum, som du kan læse mere om på Lånekassen. Hos Ferratum kan du låne fra 500 til 6.000 kroner på mindre end en time. Det tager kort tid at udfylde ansøgningen, og du får besked, før der er gået to minutter. Du skal ikke stille sikkerhed i form af fast ejendom. Derimod skal du være fyldt 23 år, være dansk statsborger med dansk CPR-nummer og have dansk folkeregisteradresse. Desuden må du ikke være registreret som dårlig betaler. Du skal blot vælge beløbets størrelse og lånetiden, så skal du udfylde ansøgningen, og senest en time derefter er pengene på din konto. Tilbagebetalingstiden er 15 til 45 dage, så lånet er ude af verden på kort tid.

En af fordelene ved Ferratum er, at de har længere åbningstider end almindelige banker, nemlig fra klokken 8.00 til 19.00 på hverdage og klokken 9.00 til 16.00 på lørdage.

Ferratum opererer i 22 lande og har to millioner kunder. Det kan være, du bliver den næste.