Kribler det også hos dig med det samme, når jeg nævner skimmelsvamp, allergiske reaktioner og dårligt indeklima? Det er med god grund, for ingen af delene er til at spøge med.

Dog har snakken om skimmelsvamp i visse kredse taget overhånd, og der er opstået myter, som ikke helt følger den virkelig verden. Læs med nedenfor og få afkræftet nogle af de mest almindelige.

1. Hvis du bor i et nyt hus (mindre end 10 år gammelt) med ventilationsanlæg, behøver du ikke lufte ud.
FALSK. Et ventilationsanlæg gør rigtig meget godt for luften i dit hjem, men det er ikke nok til at sikre tilstrækkelig udluftning. Derfor bør du supplere med udluftning på den helt gammeldags facon med åbne døre og vinduer.
I ældre boliger med fx kælder er der ofte ekstra behov for udluftning. Omvendt er en del ældre huse knap så godt isoleret og ventilerer derfor naturligt. I nye huse kan tætheden derimod være et problem, da der kan skabes kondens og fugt, hvis der ikke luftes ud dagligt.

2. Man kan aldrig lufte for meget ud.
FALSK. Det kan du faktisk godt. Det helt optimale for dit indeklima er udluftning tre gange dagligt i 5-10 minutter ad gangen og husk gennemtræk. Det giver en hurtigere udskiftning af luften.
Hvis din bolig har kælder, og temperaturen er væsentlig højere udenfor, bør du vente med at lufte ud til fx sen aften, hvor temperaturen falder. Ellers risikerer du, at den varme luft udefra danner kondens og fugt i mødet med den køligere luft indenfor.

3. Man vil altid kunne se synlige spor, hvis der er skimmelsvamp i boligen som følge af mangelfuld udluftning.
FALSK. Inden skimmelsvampen angriber de fysiske dele af dit hjem, vil den altid være i luften i form af sporer. Når skimlen sætter sig i bygningsdele, viser den sig som regel på fugtige eller kolde steder som sorte, bunde, grønne eller hvide plamager.
Men de udsatte steder er ikke nødvendigvis nogen, du kan se. Skimmelsvampen kan være skjult over loftbrædder, under gulve eller bag tapet.
Har du mistanke om skimmelsvamp, er det derfor en god idé at kontakte en fagmand, som kan lave en måling.

4. Hvis dine ruder dugger udvendigt, er det tegn på dårligt indeklima og fugt i dit hjem.
FALSK. Dug udvendigt er derimod tegn på, at du har ruder, der slutter tæt og isolerer. Det ses typisk på energiruder forår og efterår.

5. Alle skimmelsvampe giver allergi.
FALSK. I naturen findes flere tusinde slags skimmelsvamp. Og kun en lille del af dem er sundhedsskadelige. Tænk bare på skimmelost – det giver allerhøjest lidt dårlig ånde.
Kun 12-14 af de mange slags skimmel vokser i vores hjem, og kun yderligere tre af dem er direkte giftige. De udskiller toksiner, og man skal derfor ikke røre ved dem.
Fælles for alle skimmelsvampene er dog, at de kan give et dårligt indeklima. Derfor skal du ikke bagatellisere problemet. Fjern skimmelsvamp hurtigt ved at kontakte professionelle fagfolk.