En kugledyne bruges på samme måde som en traditionelle dundyne.

Forskellen ligger i fyldet i en kugledyne er kugler i stedet for dun, hvilke gør den markant tungere end ellers.

Tyngen af kugledynen giver en beroligende effekt, da den lægger sig bedre ned og omkring kroppen, så søvnen bliver mindre urolig. Samtidig giver kuglerne en sansestimulerende effekt, der har en positiv betydning for, hvor godt du sover. Især folk med søvnproblemer eller mennesker med en diagnose, som f.eks. ADHD eller inden for autismespectraet. 

Er en kugledyne dyr?

En kugledyne koster mere end en almindelig dyne typisk vil gøre. Årsagen er at dynes tilpasses til den enkelte bruger og er resultatet af en lang udviklingsproces.

En kugledyne kan oftest købes i moduler, hvilke gør at hvis det er muligt at udskifte et enkelt modul hvis der er behov for det. Ellers er det mest relevant for dyner der er købt til børn, da den kan udvides, så den passer til et barn der vokser.

Samtidig er levetiden på en kugledyne væsentlig længere end ved en traditionel dyne. Alt afhængig af hvilke mærke der vælges, hvad den vejer og hvilken type af kugledyne koster den i omegnen af 3-8000 kr.

Men sammenlignet med det øgede velvære en god søvn betyder, er det en god investering.

Vil alle kunne have glæde af at bruge en kugledyne?

Alle har glæde af en god nats søvn, da det har stor betydning for ens sundhed. En enkelt nat uden nok søvn er ikke et problem, men hvis det forekommer over en længere periode, kan det påvirke ens sundhed, koncentrationsevne og være medvirkende til vægtstigninger og andre livsstilssygdomme.

Men kugledyner har især vist sig at have en god virkning på mennesker med en diagnose, som ADHD, da dynes tyngde omslutter den sovende person og den følelse det giver er med til at forbedre ikke bare personens søvn men også livskvaliteten.

Mennesker med en kognitiv diagnose, har i forvejen svære ved at håndtere en almindelig hverdag og indgå i sociale relationer og det bliver markant forstærket, hvis man er i søvnunderskud.

Det har også vist sig, at kugledynen har samme gode resultater for mennesker, der lider af demens.

Men uanset om man har en diagnose, lider af problemer med at sove eller bare værdsætter en god nats søvn, vil det være en fordel at anskaffe sig en kugledyne.

Hvordan er en kugledyne opbygget?

En kugledyne består typisk af flere moduler og kan nemt skilles ad, hvilke gør dem nemmere at vaske.

Det gør det også muligt at udskifte en del, hvis der er behov for det, eller tilkøbe ekstra. Det er vigtigt at man kigger på sin vægt og derudfra vælger, hvor tung ens kugledyne skal være. For nogle er en lidt tungere dyne noget de med fordel kan købe, men det er en individuel beslutning. Børn under 2 år anbefales ikke at bruge en kugledyne pga. den ekstra vægt. De kan have svært ved at have kræfter nok til at fjerne dynen.