Her på Virtual Denmark skriver vi jo om Danmark på Nettet – hvordan nettet går ind og disrupter brancher, hvordan et fag så traditionelt som håndværkere går online, og hvordan e-handlen hele tiden stiger og stiger.

I dag handler det om noget helt andet – nemlig hvordan yoga begynder at rykke sig fra noget man kun kan lære i et center med hjælp fra en instruktør, til hvordan nye yoga øvelser er noget man lærer derhjemme med hjælp fra internettet.

Yoga – et system med historie

Yoga er et meget gammelt system til praktisering af åndedrætsteknikker og kropsstillinger. Som med så meget andet gammelt fortaber yogaens historie sig i fortidens tåger, men forskere er rimeligt enige om at yogaens historie går tilbage til i hvert fald år 600 f.v.t, men at selve grundessensen af yoga kan være over 1.000 år ældre.

I vesten har vi kun kendt til yoga siden omkring midten af 1800-tallet, men først i løbet af 1900-tallet, og særligt i 60’erne, blev yoga udbredt, og både i 80’erne og siden starten af det nye årtusinde har der været store boom i interessen for yoga.

Yoga stammer fra Indien, og er i den forstand en del af den hinduistiske og buddhistiske historie og livsfilosofi, hvor yoga bliver set som et meditationsmiddel der kan hjælpe en med at opnå ”Den Højeste Tilstand”, Samâdhi.

I vesten fokuseres der dog mere på de fysiske og psykiske fordele ved at udføre yoga øvelser, kaldet Asana, og (i hvert fald for de fleste hobby yoga udøvere) mindre på de livsfilosofiske aspekter af øvelserne.

Trods yogaens lange historie er det derfor ikke underligt at yoga, som så mange andre ting, tager skridtet over på nettet.

I gang med yoga øvelser

Tidligere har det været sådan at yoga øvelser har været noget man har lært nede i træningscenteret, under vejledning af en instruktør, sammen med en masse andre.

Det kan man stadig, men det er ikke længere en nødvendighed at gøre det på den måde.

Nu kan du f.eks. gå ind på yogaovelser.dk, og helt gratis downloade en pdf-fil fyldt med yoga øvelser.

Det er helt gratis, og du får

  • En række yoga øvelser til både opvarmning, udstrækning og styrketræning
  • Øvelsernes navn på flere sprog (f.eks. Bjergets stilling – Mountain Pose – Tadasana) hvilket gør det nemt at google efter mere information eller snakke med yoga udøvere fra andre lande
  • En visualisering af øvelsen
  • Gode tips til hvordan du får mest ud af øvelsen

Arket kan altså bruges både af dig der aldrig har dyrket yoga før, og dig der har erfaring med yoga øvelser men gerne vil have inspiration til mere.

Der er selvfølgelig nogle oplagte fordele ved at dyrke yoga hjemmefra – du kan gøre det når du har tid, og slipper fra transporten frem og tilbage til centret, og så er det helt gratis.

Det kan dog alligevel være en god ide at tage til en enkelt yogatime når man har dyrket yoga øvelserne noget tid, for at en instruktør kan se om man har nogle fejl i stillingerne som man skal rette op på – men det er ikke nødvendigt til at starte med.